Saturday, March 10, 2012

walimatul urus

asalamkum..ai..seriusly..jeles terok
tengok dorang pergi belajar buat kek..
hurm..nak pergi jugak..:(..but..apa boleh
buat kan..hari tu jugak laa orang nak panggil
family saya pergi kenduri dekat rumah 
dia....hurm..mula2 ingat nak skip je
kenduri tu..but..bila mengenangkan kata2
my daddy tu..err..==!..seriau la jugak..hehe
my daddy cakap macam ni tau..ehemm2..
'kalau kita tak pergi kenduri orang..nanti
siapa yang nak datang rumah kita bila kita 
buat kenduri??'..oppss..terkena sudah..
ok..thats why laa i think i should tidak
skip kenduri..hehhee..takut jugak nati
kenduri saya nati tadak orang nak datang..
hehehe..ok..sebut pasal kenduri..nak
tanya sikit laa..hehe..salah ka kalau orang 
tu kaya raya kan..cewaahh..:D..tapi
bila nak kawin dia buat kenduri secara
kecil2 saja..heheheh..mesti ramai orang
akan cakap..kedekutnya..duit ada
tapi buat kenduri kecil2 saja..heheh..
ok..first of all..suka hati dia laa nak buat
macam mana pun..itukan kenduri dia..
and lagi satu bukan dia buat kenduri guna
duit korang pun..kan..heheh..:PPP
tak usah la korang nak bising2..lagipun
ALLAH tak suka orang yang membazir
dan orang yang riak dengan kekayaannya yang 
penting kalau orang dah jemput tu..
pergi la eh..kecuali laa kalau ada hal
yang tidak dapat dielakkan...hehhe..

Rasulullah menyatakan dalam hadis baginda yang diriwayatkan Bukhari bermaksud: Jika salah seorang di antara kamu dijemput ke majlis perkahwinan, maka hendaklah ia mendatangi majlis itu.


Dalam sebuah kitab yang ditulis Syed al-Bari ada menyatakan syarat undangan yang wajib dipenuhi antara lain hendaklah meliputi perkara berikut:
i. Orang yang mengundang adalah mukallaf,merdeka serta sihat pemikirannya.
ii. Tidak dikhususkan kepada orang-orang kaya sahaja. 
iii. Orang yang mengundang beragama Islam.
iv. Tidak ada kemungkaran di majlis itu.
v. Orang yang diundang tidak mengalami keuzuran syarie.

p/s:hehehhe..tiba rasa excited pasal
kenduri kahwin..sebab??undefined..:PP





2 comments: