Tuesday, March 27, 2012

nasihat

asalamkum..ai..long time with no post..hehe
ok..its normal..im busy..haha!!cewaahh...
busy buat apa tataw laa..hehehe..ok..non
of your business,,hehhe,oppss..ok..itu 
sangat tidak sopan..heheh..cakap pasal
sopan..kita kena sopan dalam apa jugak yang
kita lakukan..misalnya..bercakap dengan orang..
orang disini bermaksud...mak,ayah,abang,adik,
kakak,makcik,guru besar,guru kecik,..secara
simplenya..semua umat manusia laa..*tuuddiiaaa
over giilaaa..heheh..ok..go to the point..kita nak
cakap pun kita kena sopan..inikan pulak nak
bagi nasihat..kalau cara cakap pun orang dah
tak boleh nak terima macam mana orang nak
terima nasihat kita kan..*yelaa..kita ni bukannya
baik sangat nak bagi nasihat..but..at least betulkan
la..cara kita cakap tu..so that nasihat yang kita
beri dengan hati yang tulus mulus..lagi suci
bak balqis(bersih lagi suci)..:P...ni..tidaklah
disalah erti..contohnya..kita tamaw la disebabkan
nasihat kita yang tak berapa nak betul..orang
yang mendengar tu jadi mangsa keadaan..contohnya..
disebabkan nasihat kau..dia buat keputusan yang
dalam kata yang lebih sopan ialah keputusan yang
sangat kurang bjiak(bahasa tidak sopannya BODOH!!)
so marilah kita ramai2 check balik cara kita bagi nasihat
tu betul ke tak..kalau yang masih samar2 tu..cepat2lah
betulkan..bagi yang dah betul tu keep it up laa..haha
semoga anda semua mampu menjadi penasihat
yang baik kepada semua orang...hehehe..ok...
thats all,,,saya sendiri pun tidak sempurna..
andai tersalah kata..atau ter-tidak sopan dalam
entry ini..saya memohon maaf..kesulitan amat dikesali..
sekian...have a nice day..

p/s:kesunyian melanda hati dan perasaan ini..XD

2 comments: